woensdag 3 november 2010

Start nieuwe hoofdluiscampagne schooljaar 2010-2011


Netenkam of luizenkam kopen?
» Meer informatie op luizenkam overzicht

Bij het begin van het nieuwe schooljaar is het RIVM wederom begonnen met een anti-hoofdluiscampagne.
De belangrijkste tips uit de campagne zijn:

Goed controleren
Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Het zijn grijsblauwe beestjes van een paar millimeter groot, als ze bloed hebben opgezogen zijn ze roodbruin. Ze zitten graag op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zijn grijswitte stipjes die hardnekkig aan de haren plakken.
Vaak zitten neten dichtbij de hoofdhuid. Met het blote oog zijn ze lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen op hoofdluis. Toch worden luizen lang niet altijd opgemerkt; haren moeten regelmatig met een luizenkam worden geïnspecteerd.




Verwijderen
Zodra hoofdluis gevonden wordt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terugkomen. Eén manier om hoofdluis te bestrijden is de ‘kammethode’: het haar, gedurende twee weken, elke dag grondig kammen met een netenkam. De kammethode kan gecombineerd worden met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te hóuden, moet ook de omgeving aangepakt worden. Zo moeten beddengoed, knuffels en kleren worden gewassen. Verder is het belangrijk dat alle huisgenoten ook worden gecontroleerd en dat school, clubs en vriendjes worden geïnformeerd.



Voor de 'kammethode' maak je gebruik van een luizenkam of netenkam. Op Luizenkam en Netenkam vind je een handig overzicht van welke luizenkammen en netenkammen er verkrijgbaar zijn.

Voorkomen
Hoofdluis is nooit 100 % te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. Het helpt wel als kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.

bron:RIVM.