Het LSH wil ouders ervan bewust maken dat ze hun kinderen regelmatig op luizen moeten kammen, bijvoorbeeld na iedere schoolvakantie. Het voordeel is dat het dan zeker is dat je kinderen dan hoofdluisvrij naar huis gaan (en als het goed is zonder hoofdluis weer thuis komen).
In Nederland komt veel hoofdluis voor. Jaarlijks krijgt ongeveer 15% van de kinderen tussen 4 en 12 jaar hoofdluis (bron: Landelijk Luizenonderzoek 2009, Landelijk Steunpunt Hoofdluis). Men denkt dat mogelijk insectenresistentie daarvan de oorzaak kan zijn. Daarom start het LSH samen met het RIVM een onderzoek naar resistentie bij hoofdluis. De uitkomst van dit eerste onderzoek wordt eind 2010 verwacht.
Hoe zorg je ervoor dat de luis niet meer terug komt?
Was kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren, knuffels, etc., die tot 48 uur voor het begin van de hoofdluisbehandeling gebruikt zijn. Was ze minimaal 10 minuten op ten minste 60°C.
In plaats van wassen kunt u de spullen stomen of 48 uur buiten luchten.
Een andere mogelijkheid is om ze 24 uur in de diepvries te leggen of 48 uur te bewaren in een afgesloten zak bij kamertemperatuur.
Maak ook alle kammen en borstels goed schoon te maken, bijvoorbeeld door ze uit te koken of
te ontsmetten met alcohol (70%). Ook moet u de vloerbedekking en bekleding van meubels en de auto meerdere malen goed stofzuigen. Gooi de stofzak daarna meteen weg.
Verder is het belangrijk aan iedereen in de omgeving te laten weten dat u hoofdluis heeft geconstateerd. Zodra hoofdluis in de klas wordt geconstateerd is het belangrijk alle kinderen tegelijk te behandelen, om te voorkomen dat de luis terugkomt.