woensdag 3 november 2010

Start nieuwe hoofdluiscampagne schooljaar 2010-2011


Netenkam of luizenkam kopen?
» Meer informatie op luizenkam overzicht

Bij het begin van het nieuwe schooljaar is het RIVM wederom begonnen met een anti-hoofdluiscampagne.
De belangrijkste tips uit de campagne zijn:

Goed controleren
Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Het zijn grijsblauwe beestjes van een paar millimeter groot, als ze bloed hebben opgezogen zijn ze roodbruin. Ze zitten graag op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zijn grijswitte stipjes die hardnekkig aan de haren plakken.
Vaak zitten neten dichtbij de hoofdhuid. Met het blote oog zijn ze lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen op hoofdluis. Toch worden luizen lang niet altijd opgemerkt; haren moeten regelmatig met een luizenkam worden geïnspecteerd.




Verwijderen
Zodra hoofdluis gevonden wordt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terugkomen. Eén manier om hoofdluis te bestrijden is de ‘kammethode’: het haar, gedurende twee weken, elke dag grondig kammen met een netenkam. De kammethode kan gecombineerd worden met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te hóuden, moet ook de omgeving aangepakt worden. Zo moeten beddengoed, knuffels en kleren worden gewassen. Verder is het belangrijk dat alle huisgenoten ook worden gecontroleerd en dat school, clubs en vriendjes worden geïnformeerd.



Voor de 'kammethode' maak je gebruik van een luizenkam of netenkam. Op Luizenkam en Netenkam vind je een handig overzicht van welke luizenkammen en netenkammen er verkrijgbaar zijn.

Voorkomen
Hoofdluis is nooit 100 % te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. Het helpt wel als kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.

bron:RIVM.

dinsdag 27 april 2010

Landelijke anti-luizen dag 2010: onderzoek naar mogelijke resistentie hoofdluis

Tijdens de landelijke anti-luizen dag van 3 maart 2010 zijn op 300 scholen kinderen op luizen onderzocht. Op meerdere scholen zijn luizen aangetroffen. Deze dag werd georganiseerd door het Landelijke Steunpunt Hoofdluis(LSH). Er werden ook pakketjes uitgedeeld waarmee mensen de gevonden luizen op kunnen sturen.

Het LSH wil ouders ervan bewust maken dat ze hun kinderen regelmatig op luizen moeten kammen, bijvoorbeeld na iedere schoolvakantie. Het voordeel is dat het dan zeker is dat je kinderen dan hoofdluisvrij naar huis gaan (en als het goed is zonder hoofdluis weer thuis komen).

In Nederland komt veel hoofdluis voor. Jaarlijks krijgt ongeveer 15% van de kinderen tussen 4 en 12 jaar hoofdluis (bron: Landelijk Luizenonderzoek 2009, Landelijk Steunpunt Hoofdluis). Men denkt dat mogelijk insectenresistentie daarvan de oorzaak kan zijn. Daarom start het LSH samen met het RIVM een onderzoek naar resistentie bij hoofdluis. De uitkomst van dit eerste onderzoek wordt eind 2010 verwacht.


Hoe zorg je ervoor dat de luis niet meer terug komt?
Was kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren, knuffels, etc., die tot 48 uur voor het begin van de hoofdluisbehandeling gebruikt zijn. Was ze minimaal 10 minuten op ten minste 60°C.
In plaats van wassen kunt u de spullen stomen of 48 uur buiten luchten.
Een andere mogelijkheid is om ze 24 uur in de diepvries te leggen of 48 uur te bewaren in een afgesloten zak bij kamertemperatuur.
Maak ook alle kammen en borstels goed schoon te maken, bijvoorbeeld door ze uit te koken of
te ontsmetten met alcohol (70%). Ook moet u de vloerbedekking en bekleding van meubels en de auto meerdere malen goed stofzuigen. Gooi de stofzak daarna meteen weg.
Verder is het belangrijk aan iedereen in de omgeving te laten weten dat u hoofdluis heeft geconstateerd. Zodra hoofdluis in de klas wordt geconstateerd is het belangrijk alle kinderen tegelijk te behandelen, om te voorkomen dat de luis terugkomt.