Hoofdluis komt vaak voor, meestal bij kinderen. Het is geen ramp, maar wel een vervelend probleem dat niet vanzelf weggaat. Bovendien is de kans op besmetting van anderen zeker aanwezig. Het vereist dus een adequate aanpak. De hoofdluis is een insect/parasiet dat zich vol zuigt met bloed uit de hoofdhuid. Op de website huidinfo, geschreven door dermatologen, vind je ook meer informatie over hoofdluis.
"Luis in je haar? Kammen maar!"
Het RIVM voert jaarlijks campagne voor een goede hoofdluisbestrijding. Op 1 september 2009 is het RIVM begonnen met informatiecampagne "Luis in je haar? Kammen maar!". Het RIVM is van mening dat de "uitkammethode" de beste behandelmethode is.
Uitkammethode
De uitkammethode duurt twee weken en bestaat uit het kammen van het haar in combinatie met een crèmespoeling. De uitkammethode kunt u toepassen met een netenkam of een luizenkam.
Wat is een luizenkam?
Een luizenkam is een (gewone) kam waarvan de tanden zeer dicht tegen elkaar staan. Er zijn luizenkammen van plastic en van metaal. Plastic luizenkammen zijn meestal niet geschikt voor het kammen van lang en/of krullend haar. Luizenkammen zijn geschikt om levende luizen op te sporen én kunnen in combinatie met een antihoofdluismiddel worden gebruikt. Niet alle luizenkammen verwijderen ook neten. Een luizenkam kun je kopen bij de drogist of apotheek. Een overzicht van de meest gebruike luizenkammen en netenkammen vind je op de website luizenkam overzicht.
Er bestaan ook eletronische luizenkammen. Deze kammen zijn veilig en niet schadelijkdelijk voor de gezondheid of het milieu. Deze kam spoort eerst de luizen op, om ze vervolgens te doden door een licht elektrisch schokje. Deze schok is niet voelbaar voor de mens.
Netenkam
De netenkam is een fijne metalen kam. Het voordeel van de netenkam is dat deze ook neten weg kamt. Soms is het nodig om bij krullend haar een netenkam met extra lange tanden te gebruiken.Een netenkam koop je bij de drogist of apotheek.
maandag 7 december 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)